BREZA TRAVEL logo

GRČKA LETOVANJE 2023.

INFORMACIJE I PONUDE

sunce breza travel

Grčka je čuvena letnja destinacija u kojoj uživamo u toplom suncu i divnom moru od maja do oktobra. Izaberite svoju destinaciju za letovanje u Grčkoj!

Sitonija leto 2023

nikiti letovanje

Nikiti

Toroni

neos marmaras letovanje

Neos Marmaras

metamorfisis letovanje

Metamorfozis

Kasandra leto 2023

pefkohori letovanje

Pefkohori

Polihrono

kalitea letovanje

Kalitea

Grčka letovanje - pravi izbor!

Grčka je čuvena destinacija za letovanje – najlepše plaže na svetu, toplo more, divno sunce i prijateljski nastrojeni domaćini čine Grčku neodoljivom letnjom destinacijom za većinu turista. Grčku kao da su zaista pravili bogovi. Pored izuzetne klime, grčku obalu odlikuje izuzetna razuđenost obale što rezultira nebrojanim plažama, uvalama, zalivima, ostrvima i poluostrvima. Upravo tu, gde su nastale prve civilizacije sveta, danas su smeštene i najpopularnije destinacije za letovanje u Grčkoj.

Lepo vreme i prijatna klima tokom čitavog leta mami turiste širom sveta, a naročito one iz hladnijih i kišovitijih zemalja. Tradicionalno, Grčka je omiljena destiancija naših turista.

Plaže su ono što Grčku izdvaja od drugih sličnih destinacija. Rajske plaže ćete naći na svakom koraku duž obale – bilo na kopnu ili na ostrvima. Mnoštvo je malih, skrivenih plaza ali i onih velikh, ima peskovitih, šljunkovitih i stenovitih, sa zelenilom i prirodnim hladom ili divnim suncobranima, popularnih i izolovanih. Jedno je sigurno – i deset života malo bi bilo da se makar jednom okupamo na svakoj. Zato ne gubite svoje vreme!  

Grčka ostrva

Ostrva su najpopularnija odmarališta u Grčkoj. Svaki arhipelag i svako ostrvo poseduje svojstveni šarm, lepotu, priču. Izbor je veliki i teško je pronaći omiljeno. Uostalom, to je omiljena tema među prijateljima – svi imaju svoje favorite i žustre argumente zašto je baš „njihovo“ ostrvo najbolje u Grčkoj!

Verovatno najpopularnija grčka ostrva jesu Kikladska, i to ponajviše Santorini, Mikonos, Ios. Na istom nivou svakako su i Rodos i Skijatos, zatim čuveni biseri Jonskog mora – Krf, Lefkada, Kefalonija, kao i najveće i najjužnije ostrvo Krit.

Nikako ne treba zaboraviti predivno i nama najbliže smaragdno ostrvo Tasos, ali ni nešto dalja ostrva poput Itake, Ikarije ili sve popularnije Evije. Pronađite ono koje vama najviše odgovara i uživajte u divnim plažama, lokalnom vinu i uvek svežoj ribi.

Uživajte u mediteranskoj ishrani

Jeste li znali da se mediteranska ishrana smatra najzdravijom na svetu? Zato je letovanje u Grčkoj prilika da uživate u ukusima koji će pospešiti vaše zdravlje. Dosta voća i povrća, sir, domaći hleb, sveža riba, domaće vino i neizostavno ekstra devičansko maslinovo ulje je ono što grčku kuhinju čini prepoznatiljivom.

grcka letovanje

Zabava i noćni život

Lagani razgovori, dobra muzika, noćno kupanje pod mesečinom… Kada ste na letovanju u Grčkoj lako je zabaviti se. U svakom mestu ima taverni u kojima se prijatna i opuštena atmosfera za večerom u trenu pretvara u kolektivno igranje sirtakija. 

Grci vole noćni život, a vole ga i turisti, pa je u brojnim klubovima uvek živo. Za mnoge leto u Grčkoj je sinonim za dobar provod do zore! A sledećeg jutra, nakon prvog skoka u vodu, telo i um bivaju preporođeni i sve počinje ispočetka.

Kada niste na plaži

Koliko god plaže u Grčkoj bile savršene to ne znači da istraživanje unutrašnjosti nije vredno vašeg vremena. Suvišno je pričati o Atini i Solunu, to su gradovi koje morate posetiti (što možete učiniti i mimo letnje sezone). 

Grčka je prepuna arheoloških lokaliteta i manastira. Istražite Svetu goru na Atosu ili čuvene Meteore. Planina Olimp na kojoj stanuju bogovi čeka prave avanturiste i ljubitelje prirode. Istražite gradove u unutrašnjosti koji su blizu vašeg mesta. Tu ćete upoznati autentičnu Grčku a i prijatno ćete se iznenaditi cenama.

Najčešća pitanja i odgovori

KOLIMA: Vreme putovanja dosta zavisi od stanja na granici i pauza koje savetujemo da pravite često. Zavisno od mesta polaska biće vam potrebno između 5h (iz Niša) i 7h (iz Beograda) do Soluna, odakle je potrebno još 1:30h do Halkidikija ili dodatnih 3h do Jonske obale. Ukoliko putujete autobusom vreme putovanja će biti u proseku za 1-2h duže. 

AVIONOM: Let avionom iz Beograda do Grčkih destinacija traje od 1:30h do 2:30h. 

Grčka se nalazi u vremenskoj zoni UTC+2 i u odnosu na Srbiju je +1. Kada je kod nas, na primer, 10:00 sati, u Grčkoj je 11:00. Obzirom da je Severna Republika Makedonija u istoj vremenskoj zoni kao i Srbija, to znači da časvnike pomerate tek kada pređete Grčku granicu, odnosno kada sletite na neki od aerodroma u Grčkoj.

Temperatura mora u Grčkoj gotovo uvek prelazi 25°C u sezoni, dok se najviša dnevna temperatura vazduha kreće između 29°C i 40°C.

U zavisnosti od kretanja morskih struja u pojedinim letovalištima se povremeno mogu pojaviti meduze. Bezopasne su i ne treba da utiču na vaš utisak o destinaciji jer se njihovo prisustvo ne može predvideti.

Grci razumeju srpski veoma dobro i to se naročito odnosi na severni deo zemlje, kao i na Krf. 

Starije stanovništvo bolje razume srpski nego engleski, dok se mlađa populacija veoma dobro služi engleskim jezikom. 

Komaraca ima u gotovo svim grčkim letovalištima ali je negde njihovo prisustvo praktično neprimetno. Veće je prisustvo komaraca u letovalištima sa više zelenila i većim slatkovodnim površinama na obali. Obratite pažnju da smeštaj koji izaberete poseduje komarnike na prozorima a sa sobom uvek imajte aparat i sprej protiv komaraca i nećete imati nikakvih problema. 

APSOLUTNO! Ne samo da će more i vazduh poboljšati zdravlje mališana već će i oni sami uživati u kupanju i celodnevnoj igri. U gotovo svim grčkim letovalištima ima parkića i mnoštvo sadržaja za decu, dok u restoranima nude hranilice za bebe. U Grčkoj možete kupiti dohrane, kašice, flašice i sve ostalo što je potrebno za najmlađe pa nema potrebe da sve to nosite od kuće.

Iako vam se neće ništa desiti ako je popijete, zvanična je informacija da u Grčkoj voda sa česme nije za piće. Zato je potrebno da kupujete flaširanu vodu koja je prilično jeftina kada se kupuje u paketima (od po šest flaša). 

U većem delu Grčke kanalizacione cevi su prečnika 50mm, pa se često može desiti problem sa začepljenjem. Zato ćete često videti znak da papirnate otpatke bacate isključivo u korpu, a mi vam savetujemo da to zaista i poštujete jer ćete u suprotnom sebi napraviti problem. 

grcko cvece