BREZA TRAVEL logo

Putovanje u Rim: Ponude, Cene i Saveti

Putovanje u Rim: Ponude, Cene i Saveti

Dovoljno je da Rim posetite samo jednom i želećete da mu se uvek vratite. Pogledajte sve aktuelne ponude, informacije i savete za putovanje u Rim.

Aktuelne ponude za putovanje u Rim

   

109 €

  

99 €

   

149 €

Dok hodate ulicama Rima, jednostavno ne možete a da ne osetite u vazduhu istoriju koja ovaj grad prati sa svakim vašim korakom. Antička kultura kao da vas vuče za rukav i ne dozvoljava vam da ostanete ravnodušni. U svakoj ulici imate šta videti. Svaka nova atrakcija vas tera da pomislite da nešto slično tome nikada ranije niste videli.

Svaki kvart je poseban i priča za sebe. Svaka ulica sama govori. Na vama je samo da prošetate i zauvek sa sobom ponesete deo Rima, deo Italije.

Kada ste već u Rimu, ne bi trebalo da preskočite posetu Vatikanu, najmanjoj državi na svetu. Država koja se nalazi u okviru veličanstvenog Rima. Ne ostavljamo prostor da vas Vatikan razočara, isto kao što neće ni Rim.

Kada se umorite od obilaska, jedno je sigurno – dobro ćete i jesti i piti, uživajući u najukusnijoj kuhinji na svetu. Ono što savetujemo da svakako probate jeste njihova pizza i njihova pasta, hrana po kojoj su poznati u celom svetu.

Cena pizze može iznositi od 11 evra pa do … ko zna koliko. Napominjemo vam i to da možete uvek tražiti da kupite samo jedno parče, ukoliko želite da probate, umesto da kupujete celu pizzu.

puotvanje u rim / parteon i sladoled u rimu
puotvanje u rim / parteon i sladoled u rimu

POPULARNE ATRAKCIJE ZA TURISTE

Šta videti u Rimu?

Rim je na listi gradova koji su poželjni i pogodni za sve generacije. Pogodan i za romantična putovanja sa partnerom, samim tim što Italija romantiku krije u sebi, ali i za porodične obilaske sa decom. Deca će svakako uživati, a mi ćemo vam dati predloge i za jednu i za drugu varijantu obilaska.

Putovanje u Rim sa decom

Ukoliko se odlučite za porodično putovanje u Rim sa decom, predlažemo da obiđete sledeće:

Pre svega, napominjemo da su zabavni parkovi jedno od najboljih rešenja kada su deca u pitanju. Nikada im neće biti dosadno, to je sigurno, a vi nećete mnogo brinuti o njihovoj bezbednosti. Imaćete priliku da uživate u pogledu, deci pružite razonodu, a vi sumirate utiske i odmorite od obilaska.

Cinecitta World – U ovom zabavnom parku sve je zasnovano na filmu i televiziji. Prednost uzimaju atrakcije virtuelne realnosti koje vode decu virtuelnim putem do planeza, zvezda i nazad do Zemlje. Ukoliko vam igre budu oduzele isuviše vremena, uvek možete da predahnete, zajedno sa decom, uživajući u izložbama „Pezzi da Oscar – Le sculture del Cinema“ i „Cinetour-Emozioni dal cinema“ gde dobijate priliku da uđete u scene filmova što je izvanredno!

Rainbow Magicland – park koji je izgrađen oko veštačkog jezera, a nalazi se u blizini Rima. Tačna adresa parka je sledeća: Via della Pace, 00038 Valmontone, a do tamo se možete uputiti sa železničke stanice Termini. Za više informacija možete posetiti njihov sajt, gde možete pronaći sve informacije uključujući radno vreme (s obzirom na to da radno vreme zavisi od sezone), informacije o značajnijim zabavnim događajima, ulaznicama i sl.

Kao jedan od najzabavnijih izdvajamo akvapark Zoomarine jer pored zabave poseduje i edukativni karakter. Nalazi se 40 km od centra Rima ali se do njega stiže relativno brzo. Ulaznice se mogu kupiti na licu mesta.

Romantično putovanje u Rim za dvoje

Ukoliko se, ipak, odlučite za prvu opciju i želite obići Rim sa partnerom, za potpuniji doživljaj preporučujemo sledeća mesta:

Pincio vrt – mesto u kome možete uživati u potpunosti. Zelenilo, mir i spokoj a pored toga divan pogled. Osim toga što je vrt, sam po sebi, izvanredan, možete uživati i u pogledu na trg Piazza del Popolo. Mesto koje, najverovatnije, nikada nećete zaboraviti.

Fontana di Trevi – fontana koja je poznata i kao fontana želja i koju ćete sigurno posetiti sa kime god da posećujete Večni grad. Predlažemo da uvek imate kovanicu (metalni novčić) sa sobom ukoliko se odlučite da posetite ovo mesto. Prema legendi, svaka zamišljena želja nakon bačenog novčića u fontanu ulazi u proces ostvarivanja. Prilikom bacanja, potrebno je da leđa okrenete fontani a tek onda bacite novčić preko svoje glave, desnom rukom.

Pomenuta fontana je jedno od najposećenijih mesta u Rimu. Prava je turistička atrakcija i uvek možete naći veliku gužvu oko nje. Fotografi često ovu lokaciju koriste za fotografije. Da biste izbegli ogromne gužve, predlažemo da posetite fontanu u ranim jutarnjim časovima.

U večernjim časovima su gužve najveće. Praktično je nemoguće prići do fontane i baciti novčić. Takođe, u ulicama koje vode od i do fontane, možete probati najukusniji sladoled u Rimu!

Španske stepenice, takođe, nemojte izostaviti! Veliki broj turista ih koristi i za odmor. Uvek ćete naći turiste koji sede na njima, odmaraju i uživaju u pogledu.

Ostale atrakcije u Rimu: na šta vredi izdvojiti vreme?

Već smo napomenuli da u Rimu ima toliko toga da se vidi i da ne možete naći ulicu u kojoj nema nešto zanimljivo oku i toliko upečatljivo da vas natera da ga fotografišete. Jedini problem koji Rim nosi sa sobom jeste trka sa vremenom. 

Koloseum – mesto na kojem je najveća gužva koju i vi možete izbeći ali samo ako se ka njemu uputite u ranom jutarnjim časovima. Ulaznice možete kupiti na licu mesta, a nakon njegovog obilaska možete se uputiti ka trgu Venecija jednom od najlepših trgova u ovom gradu. Na trgu Venecija se nalazi spomenik Vitoriju Emanuelu II.

U tom krugu se nalazi i Rimski forum, u čijoj blizini se nalazi statua Romula i Rema sa vučicom – ovu statuu posebno izdvajamo jer ona predstavlja originalnu repliku statue koja se nalazi u Kapitolskom muzeju. Ukoliko želite da posetite i muzej, on se nalazi u blizini.

fontana di trevi u Rimu
Fontana di Trevi u Rimu
fontana di trevi u Rimu
Fontana di Trevi u Rimu

Sa trga Venecije se možete uputiti na Narodnom trgu (Piazza del Popolo) gde se nalazi pomenuta Fontana di Trevi. Odatle se možete uputiti ka Španskom trgu, koji je, takođe, vredan vremena i pažnje.

Predlažemo da obiđete i Panteon, hram svih bogova. U blizini se nalazi i najpoznatija poslastičarnica u Rimu – Giolitti.

Jedan od najlepših trgova u Italiji jeste i barokni trg Navona (Piazza Navona). Na tom mestu možete pronaći i slikarsku galeriju, pozorište i koncertnu dvoranu!

Ono što, takođe, morate obići jeste jedno od dela italijanskog umetnika Mikelanđela, a reč je o trgu Piazza del Campidoglio. Trg pruža izvanredan pogled u kojem ćete uživati. Na samom trgu se nalazi i statua konjanika Marka Aurelija. Takođe je reč o originalnoj replici. Original se nalazi u Kapitolskom muzeju, kao i statua Romula i Rema sa vučicom.

Vatikan

Kada ste već u Rimu poseta Vatikanu je neizbežna. Ovaj grad-država je sedište rimokatoličke ckrve.

Najmanja država na svetu, sa najvećim pešačkim trgom i najkraćom železničkom prugom. Niko od stanovnika, zapravo, nije rođen u Vatikanu jer – Vatikan ne poseduje bolnicu. Ono što daje posebnu boju ovom gradu jeste muzej koji poseduje ogromno kulturno i istorijsko bogatsto. Procenjuje se da bi nam bilo potrebno čak i više od četiri hiljade godina da pogledamo svaku sliku, koja se nalazi unutra, barem na minut. Sikstinska kapela i Mikelanđelo ostavljaju bez reči.

Crkva je izuzetno velika i može primiti i preko 60.000 ljudi.

Ulaznice za muzej možete kupiti online: https://www.rome-museum.com/

Na navedenom sajtu možete pronaći i ulaznice koje se odnose na ostale muzeje u Rimu. Preporučujemo da kupite ulaznice online, kako biste izbegli gužve i čekanje u ogromnim redovima.

Šta videti u Vatikanu?

Izuzev muzeja u Vatikanu o kojem smo već govorili, preporučujemo trg i Bazilika Svetog Petra (Basilica di San Pietro) – crkva posvećena Svetom Petru a ujedno i jedna od najvećih crkava na svetu. Ulaz je slobodan, stoga ne zahteva kupovinu ulaznice, izuzev ukoliko želite da imate virtuelnog audio vodiča. S obzirom na to da je ulaz slobodan, a broj turista uvek veliki, pripremite se na čekanje na sam ulazak i do sat vremena.

Nekropola Bazilike Svetog Petra (Scavi) – mesto na kojem se nalazi grobnica Svetog Petra, a ono što posebno privlači turiste sa svih strana sveta jeste Mikelanđelova statua La Pieta (milosrđe) koju je Mikelanđeo odradio sa svega 24 godine.

Bazilika Svete Marije Velike (Basilica di Santa Maria Maggiore) – ulaz je takođe besplatan.

vatikan-rim-putovanje
rim-putovanje-vatikan

Praktični saveti za putovanje u Rim

Na trafikama, ali i kod uličnih prodavaca, možete naći i kupiti mape grada na kojima se nalaze označena sva bitnija mesta, znamenitosti, hoteli, restorani, muzeji, galerije, stadioni.

Pripremite se na velike gužve u Rimu, posebno na turističkim mestima. Dobra stvar je što neke gužve možete, praktično, i preskočiti ukoliko imate kod sebe Roma Pass. Recimo, Koloseum važi za jedno od mesta na kojem su najveće gužve, ali upotrebom Roma Pass-a dobijate prioritet.

Što se tiče prevoza u Rimu, glavna železnička stanica se naziva Termini. Osim toga, i autobuski saobraćaj je izuzetno dobro i kvalitetno razvijen. Na svakoj stanici možete videti koji autobus tu dolazi, gde ide i ka kojoj stanici se možete uputiti. 

Gužve za posetu najpoznatijih turističkih znamenitosti Rima možete izbeći ukliko kupite Roma Pass ili ovaj grad posećujete sa turističkom agencijom kada su vaše posete unapred pripremljene.  

POPULARNA MESTA ZA ŠOPING U RIMU

Šoping u Rimu

Iako znamo da je Italija predstavnica modelinga, mode i šopinga, pri čemu se posebno izdvaja grad Milano, ne možemo nikako reći da ostali gradovi zaostaju, šta više, neki gradovi mogu i da mu pariraju. 

Ono što je sigurno, u Italiji su svi dobro obučeni

To postaje sasvim logično rešenje s obzirom na to da se skoro u svakoj ulici, kako u Rimu, tako i u celoj Italiji, nalaze dobri butici. Prednost, naravno, dajemo većim tržnim centrima gde na jednom mestu imate sve.

Stoga, dobar šoping u Italiji je zagarantovan i svakako je jedna od stvari koju, kada ste već ovde, ne treba propustiti. A mi vam predlažemo nekoliko lokacija na kojima možete pronaći kvalitetne komade, po adekvatnim cenama:

Valmontone Outlet koji se nalazi na adresi Via della Pace località Pascolaro, Valmontone, 00038 Roma. Radnje koje tamo možete naći su izvanredne, a broj radnji je ogroman.

Osim pomenutog, broj jedan u Rimu, kada je reč o šopingu, je bez dileme tržni centar Porta di Roma.

Do šoping mesta koje smo pomenuli, možete doći sa železničke stanice Termini. Ukoliko izaberete autobuske linije a vodite decu, dobra stvar je i to što deca do 10 godina ne plaćaju kartu.

Takođe, morate imati na umu i to da radno vreme šoping centara nije svakog dana isto (posebno ne ukoliko je u toku neki italijanski praznik) tako da ne smete zaboraviti da radno vreme proverite putem interneta.

vatikan-rim-putovanje
rim-putovanje-vatikan

Putovanje u Rim će se toliko urezati u vašem sećanju da ćete godinama pamtiti svaki detalj tog putovanja.  Njeogva istorija, arhitektura, tradicija, hrana…sve to zajedno čini jedan potpuno novi i neponovljiv doživljaj. Bez sumnje, nekada ga morate posetiti, a do tada se možemo voditi poznatom izrekom: Svi putevi vode u Rim!