BREZA TRAVEL logo

Evropska putovanja / Prag

Putovanje u Prag: Ponude, cene i saveti

Vaš vodič za putovanje u Prag 

Prošetajte čuvenim Karlovim mostom, posetite jednu od najvećih tvrđava u svetu i uz najbolje pivo uživajte u atmosferi koju samo Prag može da ponudi!

Aktuelne ponude za putovanje u Prag

   

109 €

  

149 €

   

109 €

Nakon brojnih putovanja u Prag pripremili smo ovaj vodič u kojem su sve informacije potrebne za vaše putovanje u Prag.

Malo je gradova koji mogu nadmašiti Prag i njegov šarm i to sa dobrim razlogom – Prag je jedina prestonica centralne Evrope koja je izbegla veća razaranja u prethodnim ratovima. Prepun raskošnih fasada u stilu secesije (Art Nuvo), na svakom koraku nudi koncerte klasične muzike i služi neka od najboljih piva na svetu!

Iako je već dugo na vrhu poznatih turističkih destinacija u svetu, putovanje u Prag i dalje stoji na listi želja mnogih turista, uključujući i one koji su već posetili „Zlatni grad“.

Prag je zaista neverovatan, dobro očuvan srednjevekovni grad sa bogatom istorijom, prelepim parkovima, uzbudljivim noćnim životom a sve to uz notu boemskog i romantičnog.

Zašto treba da (ponovo) posetite Prag?

Prag je dugo bio u senci blistavih gradova Zapada, ali nije uspeo svoju tajnu dugo sačuvati – danas je ovo raj za turiste iz čitavog sveta.

Osnovna prednost Praga u poređenju sa konkurentskim destinacijama na Zapadu je (još uvek) relativno niska cena smeštaja i svih povezanih usluga. Za posetu najboljim atrakcijama kao što je Karlov most ili Praški dvorac nije potrebno platiti ulaznicu dok su cene hrane i pića znatno niže u odnosu na Pariz, London ili Rim.

Ipak, najbolji odgovor na to zašto treba da posetite Prag će dati rezultat istraživanja koju je sproveo The U.S. News & World. Rezultat ovog istraživnja je nekoliko rang lista turističkih destinacija u Evropi i svetu, a evo kako se Prag rangira u ovim rezultatima:

 • 1. mesto u “Najbolje destinacije u Istočnoj Evropi
 • 1. mestu u “Najbolja Božićna putovanja
 • 2. mesto u “Najbolje jeftine Evropske destinacije
 • 5. mesto u “Najbolje destinacije za medeni mesec u Evropi
 • 5. mesto u “Najbolje destinacije za posetu u septembru
 • 6. mesto u“Najbolji zimski odmori u Evropi
 • 7. mesto u “Najbolje destinacije u Evropi
 • 7. mesto u “Najbolji porodični odmor u Evropi
 • 26. mesto u “Najbolje destinacije sveta

Kada je najbolje vreme za putovanje u Prag?

Kao i ostale gradske destinacije, Prag možete posetiti tokom čitave godine bez bojazni da će vremenske prilike drastično umanjiti doživljaj ovog grada.

Iako u toku leta zna biti toplo, prosečne temperature su i dalje niže nego kod nas (oko 21 °C) pa će poseta Pragu u tom periodu biti čak i osvežavajuća. Ipak, imajte na umu da u letnjem periodu godine ima najviše turista pa ćete možda iskusiti veću gužvu kod najznačajnijih turističkih atrakcija u gradu.

Prosečne temperature u Pragu po mesecima

Stoga su proleće i jesen idealno vreme za posetu Pragu.

Zimski meseci su nešto hladniji i možete ih izbeći IZUZEV perioda oko božićnih i novogodišnjih praznika kada se Prag transformiše u pravu božićnu bajku! To već treba doživeti!

Dobre i loše strane destinacije

Prag je jedna od omiljenih svetskih destinacija ali čak i ovaj grad ima svojih dobrih i loših strana.

Šta je dobro?

Arhitektura – I najobičnija šetnja gradom predstavlja izuzetan doživljaj jer arhitektura zaista oduzima dah, čak i onima koji nisu naročiti entuzijasti po ovom pitanju. Prag nije bombardovan niti značajno rušen tokom velikih ratova u prošlom veku (za razliku od većine ostalih evropskih prestonica) pa su stogodišnja zdanja (kao i znatno starija) vidljiva na svakom koraku.

Karlov most – Karlov most jednostavno je simbol ovog grada i jedan od najlepših mostova na svetu. Samo ovaj most je po sebi dovoljan razlog da posetite Prag.

Pivo – Ali kada ste već tu, na Karlovom mostu, zašto ne posetiti i neku od lokalnih pivnica i uživati u izuzetnom češkom pivu. Česi ispijaju najviše piva po glavi stanovnika u svetu pa se nemojte ni vi obrukati samo jednom kriglom. ;)

Hrana – Češka kuhinja možda nije najzdravija ali je za dušu, onako boemska! A to znači i izuzetno ukusna! Osnova ishrane su krompir i meso. Poznate su kobasice koje se prodaju na ulici, perece, topli krompir a mi vam predlažemo čuveni specijalitet veprovo koleno – svinjsku kolenicu posluženu na drvetu sa više umaka i krompirom. Narvno, kolenicu zalijte pivom.

Noćni život – Prag je veliki univerzitetski centar u kojem živi dosta mladih studenata a noćni život Praga na prvoj je listi razloga mnogih koji posećuju ovaj grad.

Šta je loše?

Mnogo turista – Prag je neverovatan i nije čudo što ljudi iz svih krajeva sveta posećuju ovaj grad. Međutim, to ima svoju cenu. Centar grada je gotovo uvek pun turista, zajedno sa skupim (a ne baš kvalitetnim) restoranima, prevarantima, džeparošima i prosjacima. Ovo svakako ne treba da vas odvrati od putovanja u Prag, dovoljno je da samo budete malo pažljiviji kada ste u samom centru.

Taksisti nisu za ponos – Mnogi taksisti će vam naplatiti vožnju i nekoliko puta više od regularne cene. Zvuči vam poznato? Savet je da zamolite recepciju hotela da pozove taksi za vas ili tražite savet od agencijskog predstavnika/vodiča.

prag putovanje
prag putovanje

Šta posetiti i videti u Pragu?

Karlov most

Ovaj 600 godina stari most je simbol grada i najpoznatija turistička atrakcija u gradu. Ukrašen sa 30 baroknih statua predstavlja idealno mesto za vaše sjajne fotografije!

Reka Vltava

Reka Vltava protiče kroz sam centar grada i ukrašena je brojnim mostovima, uključujući i Karlov most. Krstarenje Vltavom predstavlja poseban doživljaj i pruža drugačiji doživljaj Zlatnog Praga.

prag-putovanje-cene-akcije-iskustva
prag-putovanje-cene-akcije-iskustva

Stari gradski trg u Pragu

Ovo je mesto odakle sve počinje. Tu su turisti, vodiči, ulični umetnici a samom centru je spomenik Janu Husu, češkom verskom reformatoru. Oko trga se nalaze zgrade na kojima se smenjuju arhitektonski stilovi različitih epoha što čini ovaj trg jedim od najlepših u Evropi.

Praški dvorac

Jedan je od najvećih u svetu i sigurno jedan od najlepših. Nalazi se na vrhu Hradčana i još od 9. veka bio je dom mnogim češkim vladarima a i danas je tako – u njemu stanuje predsednik Češke Republike.

Narodno pozorište

Narodno pozorište u Pragu je neorenesansna građevina na obali Vltave, veličanstvena kako spolja, tako i u unutra, često se ističe kao najveće dostignuće češke arhitekture.


Pogledajte i ovaj vodič kroz Prag:


Zlatna ulica

Zlatnu ulicu čine čine dva niza niskih kuća ispod samih bedema Praškog dvorca. Potiče iz XVI veka, a naseljavali su je uglavnom zlatari, odakle i potiče njen naziv. Fasade kuća su različitih boja sa niskim prizemnim ulazima a najpoznatija je ona sa brojem 22, u kojoj je nekada živeo čuveni Franc Kafka.

Trg Venceslas

Poznat je po brojnim istorijskim događajima a danas predstavlja idealno mesto za šoping koje okuplja brojne turiste.

Astronomski sat

Astronomski sat se nalazi na Starom gradskom trgu i jedna je najvećih atrakcija u Pragu, jedna od onih koje se ne propuštaju. Napravljen je još davne 1410. godine i jedan je od 3 najstarija u svetu a najstariji koji je još uvek u funkciji. Pored tačnog vremena pokazuje i položaj Sunca, Meseca i zvezda, dok njegov donji brojčanik prikazuje horoskopske znake i smenu godišnjih doba. Za one koje ne zanima istorijat, značaj i tehnologija ovog sata, verujte nam – izgledaće sjajno na vašem Instagramu! ;)

Pubovi i pivnice

Pivnice su često osnovni razlog dolaska mnogih turista u Prag što i ne čudi jer su ovi objekti često posebne turističke atrakcije. Uživajte u boemskoj atmosferi, najboljem češkom pivu i hrani za dušu.

Katedrala svetog Vita

Predstavlja izuzetan primer gotske arhitekture. Najveća je katedrala u čitavoj Češkoj i definitivno jedna od najznačajnijih.

Aktivnosti za porodice sa decom u Pragu

Ako u Prag putujete sa decom ne morate brinuti da li će mališanima biti zabavno na putovanju.

Ispod izdvajamo nekoliko aktivnosti koje će sigurno oduševiti vaše mališane a putovanje u Prag će im ostati u najelpšem sećanju:

Brdo Petřín – ovde se nalaze brojna igrališta i aktivnosti za decu. Mogu se penjati na kule, posetiti lavirint sa ogledalima pa čak i opservatoriju! 

Vožnja brodom – povedite decu na plovidbu Vltavom ili iznajmite pedalinu u letnjem periodu godine. Brodićem možete doći čak do Zoološkog vrta! 

Zoološki vrt – svaki Zoo vrt ima drugačiji koncept, prostor i životinje pa je i svaki interasantan na svoj način. Pored životinja u vrtu postoji i mnogo posebnih aktivnosti za decu.

Dino Park u Pragu nudi pregršt zanimljivih i edukativnih sadržaja za decu i popunjen je mnogobrojnim modelima dinosaurusa u njihovoj nekadašnjoj prirodnoj veličini.

Hamleys je popularna britanska prodavnica igračaka i jedna je od najvećih u Evropi!

Sea World je najveći akvarijum u Češkoj sa brojnim egzotičnim vrstama riba, uključujući i ajkule.

Muzej igračaka u Pragu je drugi najveći muzej te vrste u svetu! Poseduje brojne kolekcije iz čitavoh sveta i epoha – od igračaka kojima su se deca igrala u antičkoj Grčkoj do modernih barbika.

pogled na centralni trg u pragu

Gastronomija

Prag je studentski grad pa postoji zaista mnogo mesta sa jeftinom hranom. Veliki broj restorana nudi popuste radnim danima između 11 i 14 časova, ali ima i onih koji su prave zamke za turiste i u kojima nećete baš jeftino (a ni ukusno) proći. Zato je najbolje da zatražite savet od svog vodiča jer će vam oni uvek dati najbolju informaciju.

Pivnice su često dobar izbor jer pored piva možete uživati i u veoma ukusnim, boemskim, specijalitetima koji se uglavnom sastoje od svinjskog mesa i krompira.

Savet: ako uđete u restoran koji ima prevod menija i na engleski jezik znajte da su tu turisti česti gosti pa je i veći rizik da ćete platiti više za manji kvalitet. Ako se ne bojite eksperimentisati sa jelima i volite probati nove stvari, tražite restorane koji svoje specijalitete nude samo na češkom jeziku.

Trdelnik je čuvena poslastica koja se prodaje na ulici i po kojoj je Prag postao poznat. Ako pogledate Prag kao lokaciju na Instagramu videćete ogroman broj fotografija ove poslastice. Ipak, trdelnik zapravo nije češki već slovački specijalitet, što naravno neće umanjiti uživanje u istom i vrednost nove fotografije na vašem Instagramu :).  

trdelnik kolač prag
trdelnik kolač prag

Cene za turiste u Pragu

Prag se može posmatrati jeftinijom destinacijom ako se poredi sa Londom ili Parizom, ali za naše uslove više možemo reći da su cene u Pragu pristupačne.

Dobra stvar je što za većinu lokaliteta ne morate platiti ulaznicu i ako se potrudite možete pronaći mesta za zaista povoljnim cenama hrane i pića.

Ulaznice za lokalitete koji se naplaćuju iznosi uglavnom od 2.5 do 6 eura.

Standardni doručak u nekom lokalnom kafeu iznosi 4-5 eur po osobi, a jeftinije ćete proći ako doručkujete u nekoj od pekara. Naravno, ukoliko u vašem hotelu već imate doručak ne morate brinuti za ovaj obrok.

Za ručak imate različite mogućnosti:

 • Burger 4-6 eur
 • Tradicionalni gulaš – 4.5-6 eur
 • Sendvič  1-3 eur
 • Kobasica kod uličnih prodavaca – 2.5 eur
 • McDonalds obrok – 6 eur

Za večeru u nekom od restorana ćete izdvojiti od 7-12 eura.

Mnogima će dobar deo budžeta otići na pivo koje u proseku košta od 1-2 eura u pivnicama. Nakon provedene večeri u pivnici trebaće vam dobra jutarnja kafa da vas prodrma za obilazak grada, a računajte da će vas espresso koštati 1.5 eura.

Sve prikazane cene su date na bazi skromnije potrošnje. Imajte na umu da se nalazite u jednoj od najpoznatijih prestonica sveta i da lako možete potrošiti i nekoliko stotina eura za jedan obrok ukoliko to vaš budžet dozvoljava.

Dodatni saveti za putovanje u Prag

Evo i nekoliko saveta koji će vam olakšati snalaženje i planiranje boravka u češkoj prestonici.

Javni prevoz u Pragu

U Pragu vam neće u većoj meri biti potreban javni prevoz, naročito ako vaš boravak ne traje više od dva dana. Centar grada je davno projektovan za konje i pešake, pa je najbolji savet koji vam možemo dati da pripremite udobnu obuću.

Ako želite da korsitite javni prevoz, Prag ima veoma dobro povezanu mrežu tramvaja, autobusa i metroa. Javni prevoz nije naročito skup ali nemojte zaboraviti da validirate svoju kartu jer ćete u suprotnom možda imati problema sa proverama.

Sve vrste javnog prevoza koriste istu kartu pa koju god da uzmete moći ćete da je koristite u tramvaju, autobusu ili metrou prema potrebi.

Taksi prevoz u Pragu

Taksisti su, nažalost, na lošem glasu u Pragu jer često znaju da naplate više od realne cene. Ovo se dešava sa taksistima koje uhvatite na ulici, ređe sa onima koje pozovete telefonom. Zato savetujemo da najpre u hotelu zamolite recepciju da nazove taksi za vas, a ukoliko se nalazite van hotela pozovite neku od proverenih taksi službi:

   – AAA Radiotaxi – tel. 222 333 222
   – City Taxi – tel. 257 257 257
   – Profi Taxi – tel. 14015
   – Halotaxi – tel. 2 4411 4411
   – Sedop – tel. 227 227 227

Naročito izbegavajte ulazak u taksi na ulici kod najpopularnijih turističkih atrakcija i najprometnijih stanica. Ako baš morate da uzmete taksi na ulici pogledajte da li ima zakačenu tablu na krovu sa nazivom, da li sa obe strane vozila piše TAXI i da li su na vratima napisani ime vozača, broj licente i cenovnik – registrovani taksisti moraju ispunjavati ove uslove.

Pitajte vozača o okvirnoj ceni do odredišta pre nego što uđete u vozilo i koristite Google mapu na svom telefonu kako biste ispratili put kojim idete.

U Pragu veoma dobro funkcioniše Uber pa ako ste korisnik ove aplikacije imaćete znatno manje problema sa prevozom.

Valuta i menjanje novca

Zvanična valuta u Češkoj je Češka Kruna i iako će vam čak i u mnogim kafeima prihvatiti eure ipak je potrebno da kod sebe imate krune kako biste mogli da uživate u svom boravku.

Trenutno ćete za 1 euro dobiti nešto više od 26 kruna ali uvek proverite zvanični kurs ili jednostavno guglajte “eur to czk”.

Prilikom zamene novca u menjačnicama možete biti oštećeni pa zato uvek vodite računa i najpre pitajte koliko ćete dobiti kruna za recimo 50 eura. Bez obzira što na menjačnici stoji natpis “0% commission” oni znaju da naplate veoma dobro “exchange fee” ali ćete to objašnjenje kasno dobiti ako prethodno sami ne pitate.

Pazite se podizanja novca sa bankomata i nikako NEMOJTE koristiti EuroNet ATM bankomate jer je provizija na njima najveća.

Suveniri iz Praga

Autentični suvenir iz Praga je svakako čuveni češki kristal ili porcelan.

Prodavnica koje prodaju čaše i posuđe od češkog kristala i porcelana u Pragu ima zaista mnogo, ali je i dosta onih u kojima je kvalitet ovih proizvoda upitan.

Zato vam možemo preporučiti sledeće prodavnice u kojima ne morate brinuti o kvalitetu proizvoda:

   Erpet Bohemia Crystal

   Adresa: Old Town Square 27, Prague 1 (preko puta Astronomskog sata)

   Blue Praha

   Adresa: Više lokacija, pogledajte na sajtu: www.bluepraha.cz

   Czech Crystal

   Adresa: Letenská 526/2, Malá Strana, Praha 1

Zašto je u Prag bolje putovati preko agencije?

Prag je omiljena i često jedna od prvih destinacija svakog bekpekera. Ako to želite, svakako se možete upustiti u avanturu kreiranja samostalnog putovanja, ali vas na tom putu čekaju brojni izazovi i ne bismo vam savetovali da to činite.

Postoji dosta razloga zbog kojih je bolje u Prag putovati sa turističkom agencijom, izdvojićemo ispod neke od njih.

Jeftinije ćete proći 

Iako možda na prvu pomisao ne deluje tako, konačna cena putovanja je uglavnom jeftinija u turističkim agencijama jer agencije dobijaju znatno niže cene kod svojih partnera. Pored toga što ćete platiti manje, smeštaj će biti znatno kvalitetniji od onog koji biste sami pronašli za isti novac.

Sigurnost 

Turističke agencije su registrovane i licencirane za organizaciju turističkih putovanja. Ljudi koji se time bave su profesionalci, imaju dugogodišnje partnere u destinaciji koji su pouzdani pa je u startu eliminisana svaka mogućnost neprijatnih iznenađenja i prevara.

Bezbrižnost

Možete sami tražiti smeštaj u nepoznatom gradu, rizikovati uplatu i strahovati od verodostojnosti opisa, a možete i sve to prepustiti onima koji imaju proverene partnere u destinaciji. Možete sami rezervisati avio kartu, organizovati autobuski prevoz, ali je lakše ako to agent uradi umesto vas, a često i jeftinije.

Profesionalni vodič

Vodič nije samo neko ko će vam pokazati i ispričati najzanimljivije priče o destinaciji već i osoba koja će uvek biti tu za vas.  

Fleksibilnost

Ne morate uvek pratiti zacrtnai itinerer, naročito kada je vreme predviđeno za fakultativne sadržaje. Iskoristite to vreme da sami obiđete Prag i radite stvari koje su baš po vašoj želji. Ipak, ako putujete sa agencijom dobićete od svog vodiča sve informacije (prevoz, lokcije, ulaznice) a imaćete i njen/njegov broj telefona, tek za slučaj da nešto krene po zlu. Fleksibilnost i sigurnost, nije loše, zar ne?

Pitajte bilo koga ko je posetio Prag i reći će vam da je to jedan od najlepših gradova u svetu!

Grad je prepun istorije, pivo je izuzetno, arhitektura prvoklasna a cene još uvek nisu toliko strašne. Prag je podjednako bajkovit starijoj populaciji i romantičnim parovima, interesantan porodicama sa decom i naročito primamljiv mladima zbog izuzetnog noćnog provoda.

Prag svakako nudi mnogo više od arhitekture, piva i romantične atmosfere. Ovaj grad je u samom vrhu evropskih trendova kada govorimo o umetnosti, modi, gastronomiji. Grad je prošao kroz više razdoblja – Slovenska, Habzburška i komunistička epoha su ostavile svoj trag i učinile Prag fascinantnim za istraživanje.

Zato, šta čekate? Izaberite neki od aranžmana u ponudi i krenite sa pripremama za avanturu zvanu putovanje u Prag!