BREZA TRAVEL logo

Putovanje u Beč: Ponude, cene i saveti

Putovanje u Beč znači put u jednu od kulturnih prestonica Evrope i sveta, grad koji je već dve decenije prvi na listama najkvalitetnijih i najpoželjnijih gradova za život, po svim parametrima.

U Beču su živeli Hajdn, Mocart, Betoven, Šubert, List, Brams, Štraus. Pozorišta, opere, muzeji, galerije, spomenici, katedrale, sacher torta, kafa, pivnice,… Sve su to razlozi da posetite Beč i ponovo mu se vratite!

Izdvojene ponude i cene putovanja za Beč

Beč – Minhen – Pariz

5 noćenja, 10 dana

Autobus

345 €

289 €

Beč – 2 noćenja

2 noćenja, 5 dana

Autobus

135 €

109 €

Beč – Minhen – Pariz

5 noći, 10 dana

Autobus

345 €

289 €

NAJLEPŠA MESTA U BEČU?

Šta posetiti u Beču?

Beč je savršena destinacija za avanturiste, umetnike, ljubitelje knjige, filma, dobrog provoda, grad koji je pogodan za decu jer pruža toliko dobrog sadržaja za zabavu najmlađih. 

Dvorac Belvedere – zapravo, barokni muzej, koji se sastoji od dva muzeja, a danas sadrži najznačanija dela austrijske umetnosti. Pored austrijske umetnosti, u muzeju se mogu pronaći i radovi Van Goga kao i francuskog impresioniste Klod Monea.

Belvedere se nalazi u sklopu predivnog parka u kojem možete odmarati u prelepim parkovima sa uređenim stazama za šetanje i dela koji se naziva igre vode (jeux d’eau). Sadrži i skulpture i pruža predivan pogled, kao što mu i samo ime kaže – Belvedere.

Dvorac Šenbrun – Schoonbrunn – Beč je nadaleko poznat po dvorcima koji ga, bez sumnje, izuzetno ulepšavaju, a pored estetske vrednosti poseduju i onu istorijsku. Kao prvi koji morate posetiti navodimo Šenbrun – dvorac Habzburške monarhije na kome je boravila Marija Terezija. Po ulasku dobijate slušalice i vodiča što omogućava pojašnjenje svih prostorija u samom dvorcu – njihova upotreba, kao i imena ličnosti koje su u tim prostorijama boravile. Dvorac je izuzetno velik, a fotografisanje u njegovoj unutrašnjosti nije dozvoljeno.

U sklopu dvorca se nalazi i restoran u kojem možete probati najukusnije bečke specijalitete, a u blizini možete posetiti i ZOO vrt, jedan od najstarijih ZOO vrtova na svetu, poznat i po tome što se u njemu nalazi i džinovska panda. Ulaznice možete kupiti po ceni od 20 evra, a za jedan dobar obilazak vrta potrebno vam je oko 2 sata.

U samom centru Beča možete pronaći tzv. Muzejsku četvrt u sklopu koje se nalazi određeni broj muzeja koje, svakako, treba posetiti. Ovaj deo Beča je posebno pogodno posetiti za vreme leta ili proleća, s obzirom na to da se u ovoj četvrti nalaze i predivni zeleni parkovi na čijoj travi možete sedeti, ležati i odmarati. Površina ovih parkova je pravi raj za oči.

U pomenutom centru je najpoznatiji trg Stephanplatz u čijem sklopu se nalaze ulice i prodavnice luksuzne gardaroba, za sve ljubitelje šopinga, a ukoliko ste pored toga i gurman, predlažemo Figlmuller – kao mesto na kojem se pravi i poslužuje prava Bečka šnicla, za koju garantujemo da će vam se dopasti. 

Osim toga, preporučujemo i posetu bečke pijace – raznorazni začini, pokloni, suveniri, ručno rađen nakit, hrana koja je lepo upakovana, čokoladice, Mocart kuglice, tropsko voće i još mnogo toga.

NOVA GODINA U BEČU

Beč u vreme novogodišnjih praznika

Tu se nalazi i Božićni market, koji, nipošto, ne smete preskočiti ukoliko Beč obilazite u decembru tj. za vreme praznika. U tom periodu, Beč poprima jedan posve drugačiji duh i atmosferu koju je teško zaboraviti.

Ukrašene fasade, ulice, izlozi, okićene jelke raznih veličina i dekoracija, topli osmesi ljudi, čaj koji možete kupiti na svakom koraku da se zagrejete, kao i vino… sve je to deo onoga što formira nezaboravnu atmosferu i jednu jako dobru prazničnu energiju. Pomenuta dešavanja su posebno zanimljiva deci, te ako dolazite sa porodicom – bez sumnje će imati šta da ih zabavi.

Napomena: Bečka pijaca regualrno radi do 15h, s tim što je za vreme praznika produženo radno vreme te tako možete uživati i neki sat duže.

ŠOPING U BEČU

Popularna mesta za šoping u Beču?

Oni sa dubljim džepom mogu se prepustiti poznatim luksuznim brendovima u samom centru Beča. Tu su Dior, Armani i ostala dobro poznata imena. Ovi butici namenjeni su najbogatijim turistima pa se nemojte začuditi ako vidite da obični šal košta više od 750 eura. 

Većina turista odlučuje se da šoping obavi u čuvenoj ulici Mariahilferstrasse, koja se, takođe, nalazi u centru grada. Ovde možete naći nešto pristupačnije brendove i cene, tako da šoping može biti pristupačan za svaki džep. Neke od radnji koje možete ovde naći jesu: H&M, ZARA, MANGO, URBAN OUTFITERS… i drugi. Radno vreme je do 19h, dok je nedeljom sve zatvoreno.

Takođe, ukoliko ste veliki ljubitelj šopinga, preporučujemo i outlet PARNDORF u sklopu koje se nalazi preko 600 različitih modnih brendova, muške i ženske gardaroba. Robna kuća je udaljena 30 km od Beča.

JAVNI PREVOZ U BEČU

Prevoz u Beču

Beč je grad koji je podeljen po becirkovima što ga svrstava u jedan od organizovanijih gradova u Evropi, računajući i to da je i prevoz koji povezuje becirkove izuzetno dobro organizovan. Metro je dobro povezan sa svim značajnijim mestima i ide veoma često – na svakih dva do tri minuta.

Kartu za metro možete kupiti na automatima koji se nalaze ispred stanica. Trajanje karte (od čega zavisi i njena cena) birate sami. Možete izabrati jednodnevnu kartu (karta koja traje 24 časa od trenutka kupovine) ali, ukoliko planirate da se vozite duže, nekoliko dana, predlažemo da kupite kartu čije je trajanje 72 časa. Takva karta će vas koštati nešto manje od 20 evra.

Za vreme novogodišnjih praznika javni prevoz je besplatan za turiste!

Beč treba doživeti u svim godišnjim dobima!

Bilo da se provodite u bajkovitoj novogodišnjoj atmosferi ili da poput nekadašnjih plemića uživate u raskošima bečkih dvoraca i njihovih božanstvenih vrtova u toku leta – nećete pogrešiti.

U Beču svako godišnje doba nosi svoje čari i prosto je žalosno ne doživeti ih. Zato se nemojte zavaravati da je ovaj grad dovoljno posetiti samo jednom!

prosečna temperatura vazduha u beču po mesecima
Prosečna temperatura vazduha u Beču po mesecima

Dobro je znati i to da… za restorane je najbolje rezervisati mesto putem interneta, posebno ukoliko se radi o poznatim bečkim restoranima u kojima je uvek veliki protok gostiju i jako je teško pronaći mesto. 

Takođe, ukoliko posećujete Beč za vreme decembra, januara ili februara kada su temperature niske, podsećamo vas da je potrebno da imate dobru i toplu gardarobu sa sobom. U Beču može biti izuzetno hladno, a niske temperature prati jak i oštar vetar.