BREZA TRAVEL logo

Evropski gradovi  /  Krakov

Putovanje u Krakov – Ponude, cene i saveti

Vaš vodič za putovanje u Krakov

Poljska je decenijama bila zaključana iza Gvozdene zavese, a odkad je devedesetih svoje lice pokazala zapadu, turisti iz celog sveta pohrlili su na putovanje u Krakov.

Ponude za putovanje u Krakov

   

  

  

  

   

      

Dok je Varšava privlačila preduzetnike, u drugi po veličini poljski grad su pohrlili ljubitelji kulture, umetnosti i legendi.

Krakov je netipičan turistički grad. Otužna staljinistička predgrađa grle prekrasan stari grad koji se stisnuo uz Vislu, a brojna pozorišta, muzeji i preko 120 crkvi doneli su mu titulu prestolnice kulture.

Krakov je tokom istorije bio i glavni grad Poljske što ga je okitilo prekrasnim palatama, širokim bulevarima i trgovima od kojih zastaje dah. Turbulentna prošlost i multikulturalni karakter koji ga je krasio u prošlosti učinili su da se danas u Krakovu isprepliću arhitektura, kultura i gastronomija raznih evropskih naroda.

Posebnost Krakova prepoznao je i UNESCO te se ovaj grad našao na prvoj listi svetske baštine sada već davne 1978. godine zajedno s obližnjim rudnikom soli Wielitzka.

Krajem 70-ih godina prošlog veka u Krakovu je služio čovek koji je svetu postao poznat kao papa Ivan Pavao II. Prvi slovenski papa u istoriji rodio se u obližnjim Wadowicama, a iz Vavelske katedrale je pošao put Rima te u Krakovu danas ima legendaran status.

Inače, Krakov je grad legendi i čućete ih na desetine ali jedna je ona s kojom sve počinje.

Legenda o Vavelskom zmaju

Priča o zmaju u samom je korenu kolektivnog sećanja ovog grada. Naime, priča kaže da je u pećini ispod Vavela živeo zmaj koji je terorisao seljane iz okoline i kralja Krakusa. Zahtevao je zmaj svakog meseca jednu devicu, a u protivnom bi palio sela i pustošio stada. Stanovnici su mu u strahu ispunjavali zahteve sve dok red nije došao na prekrasnu kraljevu kći Wandu. Kralj u očaju obeća Wandinu ruku onome koji grad oslobodi zlotvora. Prema najpopularnijoj verziji pojavio se mladi obućar s genijalnom idejom. On je mešinu punu živog kreča zamotao u ovčju kožu i bacio je pred pećinu u vidu skromnog poklona za zmaja. Pohlepna i uvek gladna aždaja proždrla je mešinu u jednom zalogaju no od kreča strašno ožedni i uleti u Vislu kako bi utolio žeđ. Pio je i pio zmaj da bi se na kraju raspuknuo od silne vode koju je u sebe uneo. Seljani su se oslobodili velike nevolje, obućar je dobio Wandinu ruku, a kao podsetnik na tu legendu danas ispred pećine ispod Vavela stoji zmajev kip koji izbacuje vatru.

Šta posetiti i videti u Krakovu?

Zmajeva pećina

Upravo je Zmajeva pećina mesto s kojeg započinje većina krakovskih turističkih obilazaka. Nalazi se na obalama Visle u brdu na kojem se smestio kraljevski dvorac pa se osim legende o zmaju za ovo mesto veže i priča o gostionici i kupleraju koji su se pre više vekova navodno nalazili u pećini, a čiji su gosti tajno bili i članovi kraljevske porodice. Danas je pećina prazna i u njoj nema ni prostitutki ni piva, ali je zato ispred skulptura zmaja koji svakih nekoliko minuta uveseljava turiste izbacujući vatru uz usta.

Vavel i Katedrala

Svega pedesetak koraka od Zmajeve pećine se nalazi ulaz u kompleks dvorca na Vavelu. Mesto s kojeg se upravljalo Poljskom šest vekova ili bolje rečeno šest najuspješnijih vekova u istoriji ove zemlje jer je sudbina Poljske krenula istorijskom nizbrdicom nakon što je prestolnica premeštena u Varšavu. Kraljevski dvorac krije mnoštvo detalja i tajni koji zaokupljuju maštu ljubiteljima prošlosti i legendi, a u njegovim delovima smešten je i Dvorski muzej.

Ipak, ako želite otkriti ono najvrjednije što ovaj grad krije morate posetiti katedralu na Vavelu. Ova gotovo hiljadu godina stara građevina nacionalno je svetište i definitivno najbitnija sakralna građevina u zemlji. U njoj su se krunisali poljski kraljevi, a mnogi su u njoj našli i poslednje počivalište.

Unutrašnjost katedrale prava je raskoš zlata, srebra i drvenih rezbarija mada su za Poljake puno bitnija tela koja se čuvaju u sarkofazima. U njima počivaju velikani urezani u kolektivno sećanje poput Kazimira III. Velikog, Žigmunda I., Ane Jagelović, branitelja Beča Jana Sobjeskog te ekscentričnog Augustusa Jakog koji je golim rukama lomio konjske potkovice i ostavio iza sebe preko 250 djece.

Ulaz u katedralu je slobodan, a 12 zlota ćete morati izdvojiti ukoliko želite da posetite muzej i toranj.

vavelska-katedrala-krakov
vavelska-katedrala-krakov

Planty park i Jagelionski univerzitet

Dvorac i katedrala na Wawelu su samo deo raskoši današnjeg, ali i nekadašnjeg Krakova. Srednjevekovni grad su okruživale visoke, čak tri kilometra dugačke zidine, a prema zapisima branilo ih je preko 45 tornjeva, ali srušene su pre dva veka pa je na njihovom meestu nastao prekrasan kružni park Planty. Od starih zidina izuzev Barbakana nije ostalo ništa ali je Planty park najlepši deo pešačke rute prema Jagelionskom univerzitetu

Nazvan prema slavnoj dinastiji Jagelovića, univerzitet u Krakovu drugi je najstariji u ovom delu Europe. Zato je Krakov nadaleko čuven studentski centar pa otuda toliko mladih i sadržaja za mlade u Krakovu. Noćni život i provod u Krakovu je zagarantovn! Na ovom univerzitetu studirao je i Nikola Kopernik, a osim slavnog astronoma u različitim razdobljima tu su studirali i predavali Faust Vrančić i naš nobelovac Ivo Andrić.

Interesantno je da se u dvorištu Maiusa nalazi najstariji postojeći globus na svetu i sat koji pet putna dnevno (od 9 do 17, na svaka dva sata) prikazuje malu procesiju figura. Za Maius muzej ulaznica je 12 zlota a utorkom je ulaz besplatan.

Rynek Glowny

Svega stotinak koraka od univerziteta nalazi se možda i najlepše mesto u Krakovu – Starogradski trg ili kako ga Poljaci zovu, Rynek Glowny. Najveći srednjevekovni trg u Evropi proteže se na 40 hiljada kvadrata, a datira još iz 13. veka. Brojne raskošne gotičke i renesansne građevine krase ovo mesto, a najupečatljivije su crkva Blažene Device Marije, renesansna pijaca Sukiennice kao i toranj gradske većnice.

Uz prekrasnu arhitekturu na trgu je uvek vrlo živo, a ponuda hrane i zabave je velika pa ne čudi da ga je pre nekoliko godina Lonely Planet proglasio najboljim trgom na svetu. Na Ryneku Glownom ćete se zasigurno zabaviti ali potreban je i oprez jer džeparenje nije retkost.

krakov-trg mob

Jevrejska četvrt i Geto

Izvan istorijskog gradskog jezgra Krakova, nalazi se Kazimierz, nekada odvojen srednjevekovni grad, a zatim jevrejska četvrt. Krakovski Jevreji su jedna od najpogođenijih populacija Evrope u II. svetskom ratu.

Ova manjina u Krakovu živi još od vremena kralja Kazimira Velikog koji je Jevrejima dao velika prava, a oni mu vratili donoseći prosperitet gradu. Iako je sredinom 20. veka ovaj kvart ostao bez većine svoje populacije koja je završila u obližnjem logoru Auschwitzu, Kazimierz je danas živahan i vrlo uzbudljiv deo Krakova.

Glavne atrakcije u ovom delu grada su muzeji i sinagoge. Zgodno je posetiti Muzej Jevreja Galicije koji u pet delova prati život, kulturu, stradanje i doprinos krakovskih Jevreja Poljskoj.

Kulturno najbitnija lokacija u Kazimierzu je Stara sinagoga. Uprkos činjenici da je za vreme II. svetskog rata ukradena ogromna količina bogatstva iz nje i dalje ima istaknuto mesto u kulturi ovoga grada. Danas se u njoj nalazi ogranak Istorijskog muzeja grada Krakova s posebnim fokusom na Jevreje, a ulaznica je 10 zlota a0 možete je rezervisati online na ovoj stranici: https://www.muzeumkrakowa.pl/branches/old-synagogue

Preko Visle nalazi se nekadašnji krakovski Geto u koji su nacisti zatvorili gradske Jevreje. Mesto na kojem je svoje rane dane proveo i reditelj Roman Polanski.

U Getu se nalazi i fabrika emajla Oscara Schindlera koja je danas muzej kojeg se može posetiti za 26 zlota, a ako želite izbeći čekanje moguća je i doplata (https://www.muzeumkrakowa.pl/branches/oskar-schindlers-factory), a obilazak ovog dela grada svakako treba početi na Trgu heroja. Među brojnim krakovskim spomenicima jedan se ističe, a čine ga 33 memorijalne stolice različitih veličina napravljene od gvožđa i bronze.

Rudnik soli Wieliczka

Uz raskoš starog grada, Krakov ima još nekoliko aduta u rukavu. U krugu od pedesetak kilometara oko grada nalaze se još dva vrlo upečatljiva lokaliteta.

Wieliczka je jedan od najstarijih i najvećih evropskih rudnika soli koji u svojim hiljade kilometara dugim tunelima krije pravu umetničku galeriju skulptura od soli. Izrazito upečatljiva je kapelica na gotovo sto metara dubine isklesana od strane samih rudara. Wieliczka se našla na prvom UNESCO-ovom popisu svetske kulturne baštine 1978. godine, i nedvosmisleno je jedno od najupečatljivijih mjesta koje možete videti na Starom kontinentu.

Prilikom poseta rudniku obujte udobnu obuću, jer vas čeka jako puno stepenica, a nije na odmet ni adekvatno se obući s obzirom da je u tunelima temperatura oko 16 stepeni bez obzira na godišnje doba. Cena karte je 100 zlota ali postoje razni popusti u zavisnosti od uzrasta i broju ljudi koji zajednički ulaze u rudnik. 

Više informacija na: https://www.wieliczka-saltmine.com/

rudnik soli u Krakovu
Wieliczka-rudnik-soli-krakov-mob

Aušvic logor

Drugi lokalitet u blizini Krakova pruža jedno od najpotresnijih turističkih iskustava na svetu jer je reč o zloglasnom nacističkom koncentracionom logoru Auschwitzu. Od tri nekadašnja dela ovog logora za javnost su otvorena dva. Auschwitz – Birkenau je nekadašnji eksterminacijski sektor, a danas je u taj sektor ulaz besplatan s obzirom da je vrlo malo toga u njemu ostalo. Tek nekolicina drvenih baraka, spomenik i železnička pruga sa stanicom koja je mnogim generacijama urezana u kolektivno sećanje kroz brojne dokumentarce i filmove o stradanju poljskih Jevreja.

Auschwitzu I. je danas muzej i memorijalni centar i najposećeniji turistički lokalitet u zemlji. Potresno iskustvo koje nikog ne ostavlja ravnodušnim u potpunosti se doživi tek uz pratnju lokalnog vodiča. Ulaznica bez vodiča i na ovom lokalitetu je besplatna ali čekanje na kartu može se odužiti i na pola dana. Vodič će vas koštati 60 zlota ali to garantuje i znatno brži ulazak u Aušvic.

Iz Krakova se može do oba lokaliteta sredstvima javnog prevoza, odnosno vozom i autobusom.

logor ausvic
logor ausvic

Gastronomija - šta probati u Krakovu?

Poljska kuhinja je vekovima bila pod raznim uticajima koji sežu od habsburškog i ruskog dvora preko Baltika pa sve do jevrejskih specijaliteta pa je razumljiva njena raznovsnost, a ovo je pet najpopularnijih jela koje se treba da probate kada ste u Krakovu.

Pierogi

Pierogi su objektivno gledano najpoznatiji i najuspešniji kulinarski izvozni proizvod Poljske. Reč je o rolnicama od testenine koje se pune slatkim sirom, mesom, kupusom, jagodama ili krompirom. Ova kuvana poljska poslastica je omiljena radnička i studentska hrana pa je možete naći na svakom uglu. Blagog su ukusa i slabo začinjeni, a služe se često sa pavlakom i svakako neće biti preveliki šok za onoga ko ih prvi put proba.

Najbolje pieroge u Krakovu možete probati kod Pierozki u Vincenta u Jevrejskoj četvrti (Bożego Ciała 12) kao i u Milkbaru Tomasza (ul. Tomasza 24).

Kaszanka

Reč je o poljskoj varijaciji krvavica odnosno kobasici koja sadrži svinjsku krv i griz, a uglavnom se služi pržena s lukom. Na velikim gastronomskim festivalima Poljaci ih peku na ogromnim plehovima. Zanimljiva je i priča iz poljske tradicije koja kaže da ukoliko bi roditelji devojke njenom udvaraču poslužili Kaszanku to bi bio znak da mu udvaranje nije upalilo.

Placki

Placki su masni prženi uštipci od krompira koji su najukusniji preliveni gulašom, a možete ih i premazati i pavlakom. Vrlo su kalorične i zasitne tako da se ne preračunate prilikom naručivanja.

putovanje-krakov-hrana

Zapiekanka

Ono što je burek na Balkanu, to je zapiekanka u Poljskoj – jelo koje će vam prvo pasti na pamet u 4 ujutro kad iz provoda pripiti idete kući i osetite struganje u stomaku. Zapiekanka je vrlo jednostavno jelo a u Krakovu je često nazivaju poljskom pizzom. Reč je o bagetu prerezanim na pola napunjenim sirom i pečurkama, zapečenim u pećnici. Preko ide kečap i prilozi po želji i to je manje-više to. Cenom od 8 do 10 zlota privlači mlade, pripite, one bez puno novca, ali i svakog putnika željnog dobrog domaćeg fast fooda. Svaki Krakovljanin ima svoj omiljeni fast food ali mesta s reputacijom najboljih zapiekanki ćete pronaći u Jevrejskoj četvrti odnosno njenom Novom trgu.

Golonka

Ukoliko se odlučite za ovo jelo, zavrnite rukave jer će vam na sto doći velika svinjska kolenica kuvana ili pečena. Kakva god bila meso bi trebalo skliznuti od kostiju, a služi se uglavnom sa renom i fino se slaže sa većim količinama piva.

Šta piti u Krakovu?

Ljubitelji kafe moraju znati da će u Poljskoj biti vrlo teško popiti espreso koji će zadovoljiti više standarde. Naime, u Poljskoj vam često doliju vodu u espreso kako bi ga bilo više. Čudno, ali istinito. Generalno u ovoj zemlji nema neke prefinjene tradicije ispijanja tamnosmeđeg napitka i možda je bolje popiti čaj.

Takođe, ako se dvoumite između vina i piva, pivo je svakako bolji izbor. Poljaci nemaju baš neka vrhunska vina, a pivo je prilično dobro iako se ne mogu meriti s češkim. Najpopularnija su Okocim, Tyskie i Zywiec. Ako nećete probati poljska piva gotovo svaki ozbiljniji restoran ima i poznati češki Pilsner Urquell.

Ono s čim nećete u Krakovu pogrešiti je svakako votka. Poljaci je vole, a i tvrde da je upravo u Poljskoj prva vodtka i napravljena.

Gde jesti u Krakovu?

Što se hrane tiče, Krakov je pravo mesto za sladokusce i gastro hedoniste. Poljska hrana je generalno bogata, a porcije su velike. Cene su prihvatljive i za naše prilike. Duž starog grada lako ćete pronaći restoran koji je baš za vas bez obzira na platežnu moć.

Na samom Starogradskom trgu vrlo često su štandovi s tradicionalnom poljskom hranom, a Jevrejska četvrt je idealno mesto ako želite probati nešto tradicionalno za poljske Jevreje. Svega 50 metara od Stare sinagoge pronaći ćete restoran Ariel koji gaji dugu gastronomsku tradiciju. Ugodan ambijent i sjajna hrana upotpunjena je i zaista fantastičnom uslugom pa se nemojte iznenaditi ako shvatite da konobar govori 6-7 svetskih jezika. Cene su prihvatljive i za putnike plićeg džepa.

Većina domaćih ljudi će vam ipak preporučiti restoran Pod Vavelom u kojem kilogram mesa znači, kilogram mesa bez kosti za cenu od 15-20 eura. Gozba za celu družinu!

Koje suvenire poneti iz Krakova?

Idealan suvenir iz Krakova je svakako so ili predmeti izrađeni od soli iz obližnjeg rudnika Wieliczka. Pronaći ćete ih i u samom gradu, ali najbolji izbor za kupovinu je upravo suvenirnica spomenutog rudnika.

Uz so, popularan suvenir je i poljska tradicionalna grnčarija, a ako želite doneti nešto što ćete konzumirati po dolasku kući svakako je najbolji izbor je votka. Elitni brendovi su Chopin i Belvedere ali postoje i desetine drugih. Varijacije su bezbrojne jer Poljaci votku kombinuju praktično sa svim vrstama voća.

Ukoliko tražite nešto što je simbol Krakova onda je idealan izbor suvenir sa krakovskim zmajem. Koji tačno, to je već vama na izbor, jer krakovskog zmaja ćete naći na apsolutno svemu – od kondoma do puzzli.