BREZA TRAVEL logo

Evropski gradovi  /  Berlin

Putovanje u Berlin: Ponude, cene i saveti

Vaš vodič za putovanje u Berlin

Još od pada (ne)popularnog Berlinskog zida ovaj grad stoji na listi želja većine turista u svetu. Dajemo vam savete i korisne informacije za putovanje u Berlin.

Ponude za putovanje u Berlin

   

219 €

  

359 €

   

279 €

Berlin je živopisna ali i ne baš tipična evropska prestonica. Berlin se ponosi time što je centar savremene umetnosti i kulture, grad uzbzdljivog noćnog života ali i uzbudljive startup scene i preduzetničkog duha.

Berlin je grad i za hipstere i za hedoniste, ali i za „obične“ turiste koji cene bogato kulturno-istorijsko nasleđe, arhitetkturu i sjajnu gastronomiju.

U Berlinu se stiče utisak kao da u njemu ne žive tipični radno disciplinovani Nemci. Naprotiv, u Berlinu vlada veoma prijatna opuštajuća atmosfera. Turisti zapravo počnu zaista upoznavati Berlin tek kada posete sve najpoznatije turističke atrakcije i počnu otkrivati različite delove grada ili jednostavno uživati u samom trenutku boravka i putovanja u Berlin.

Berlin je idealna destinacija i za porodice sa decom obzirom na obilje parkova, jezera i u suštini takvog arhitektonskog i urbanističkog uređenja koje boravak sa decom ne čini ni malo težim ili manje prijatnim, naprotiv.

Kada je najbolje vreme za putovanje u Berlin?

Berlin možete postiti bilo kada u toku godine, ali bi najbolji izbor bili proleće ili rana jesen. 

Najvite turista u Berlinu je u toku letnjih meseci, dok ih najmanje ima u periodu od novembra do marta, izuzev u periodu Božićnih i Novogodišnjih praznika.

Prosečne temperature u Berlinu po mesecima d
Prosečne temperature u Berlinu po mesecima m

Šta posetiti i videti u Berlinu?

Preporučujemo da organizaciju svog putovanja u Berlin prepustite turističkoj agenciji kako ne biste morali brinuti o brojnim logističkim pojedinostima. Berlin je veliki grad i bez odličnog vodiča i celokupne organizacije lako možete naići na neki problem koji će vam pokvariti putovanje.

Zapravo, putovanje preko turističke agencije će gotovo uvek biti i jeftinije i sa kvalitetnijim smeštajem nego kada sve organizujete u svojoj režiji.

U nastavku ćemo pomenuti neke od najznačajnijih turističkih atrakcija u Berlinu koje treba posetiti. Kada birate turističke aranžmane za Berlin potražite one koje obuhvataju što više od ispod navedenih mesta i lokaliteta.

Brandenburška kapija

Brandenburška kapija je definitivno simbol Berlina koji ćete videti na svim turističkim flajerima, banerima pa čak i na televizijskim vestima prilikom izveštavanja iz ovog grada.

Odmah iza ugla nalazi se i sledeća čuvena atrakcija…

brandenburska kapija berlin putovanje
brandenburska kapija berlin putovanje

Zgrada Rajhstaga

Rajhstag je dom zasedanja nemačke vlade koja je čuvena po svojoj staklenoj kupoli na kojoj se možete popeti i sa koje su najlepši zalasci sunca u Berlinu.

Rajhstag ima i veliki istorijski značaj i simboliku. Naime, nacisti su iskoristi paljenje požar u Rajhstagu 1933. godine da optuže svoje političke neprijatelje i izvrše odmazdu nad njima. Hitler je zahvlajujući tome uspeo da učvrsti svoju vlast u Nemačkoj, da bi se kasnije za trenutak konačnog poraza Nemačke u II Svetskom ratu uzeo trenutak kada sovjetski vojnik postavlja sovjetsku zastavu upravo na zgradu Rajhstaga.

Ulaz je besplatan uz prethodnu prijavu što se može uraditi na https://www.bundestag.de/en/visittheBundestag

Berlinska katedrala

Kada već pominjemo impresivne kupole, sledeća kojom se Berlin diči je svakako ona na berlinskoj katedrali. Katedrala je impozantne arhitekture i deluje zaista veličanstveno.

U samoj crkvi se nalazi kripta dinastije Hoencolern sa više od 90 sarkofaga.

Cena ulaznice iznosi 5 do 7 eura. Zvanični sajt je: https://www.berlinerdom.de/en/

Istražite Muzejsko ostrvo

U samom centru Berlina, na reci Špreji, nalazi se rečno ostrvo na čijem severnom delu se nalazi veći broj muzeja pa je poznato i kao Muzejsko ostrvo.

Na ostrvu se nalazi čak 5 muzeja:

  • Stari muzej u kojem možete uživati u izložbama koje pokrivaju period antičke Grčke i Rima. Cena ulaznice je 10 EUR.
  • Novi muzej u kojem se nalazi sjajna egipatska postavka u okviru koje možete videti bistu kraljice Nefertiti. Cena je 12 EUR.
  • Pergamonski muzej, je verovatno najposećeniji muzej u Berlinu u kojem se čuvaju Pergamonski oltar, Kapija boginje Ištar i Kapija tržnice iz Mileta. Cena ulaznice je 19 EUR.
  • Stara nacionalna galerija, je impoznatna sama po sebi kao građevina koja je inspiriana Akropoljom. U njoj se čuvaju izuzetna umetnička dela iz perioda neoklasicizma, romantizma, impersionizma i moderne. Cena ulaznice je 10 EUR.
  • Muzej Bode

Od toliko muzeja se može lako ogladneti, pa imajte na umu da se u blizini nalazi veliki izbor lokala sa sjajnim burgerima!

muzejsko ostrvo i katedrala berlin putovanje
muzejsko ostrvo i katedrala berlin putovanje

Holokaust memorijal

Ovaj memorijal je otvoren pre 10ak godina i posvećen stradalim jevrejima iako na samom spomeniku nema detalja o strašnim zločinima koji su počinjeni. Ispod memorijala se nalazi info centar u kojem su izloženi lični predmeti nekih od ubijenih ljudi.

Čekpoint Čarli

Čekpoint Čarli je bio najpoznatiji granični prelaz između Istočne i Zapadne Nemačke u periodu Hladnog rata, odnosno sve do pada Berlinskog zida.

Ovo je bilo jedino mesto na kojem su ljudi, roba i diplomate mogli prelaziti sa jedne na drugu stranu i na kojem su mnogi pokušali da pobegnu iz Istočnog u Zapadni Berlin. Danas je ovaj kontrolni punkt uređen za posete turista i rekonstruisan prema nekadašnjem izgledu sa sve vojnicima, vrećama peska i sl. ali na malo ulepšan način. Ovo je svakako jedan od najposećenijih lokaliteta u Berlinu.

Istočna galerija

Zamišljena kao internacionalni memorijal slobodi, Istočna galerija u Berlinu predstavlja najdužu otvorenu galeriju na svetu dugu preko 1300 metara i sa više od 100 umetničkih dela.

Nakon pada Berlinskog zida grupa umetnika je došla u Berlin da bi oslikali najduži ostatak čuvenog zida i kako bi sumorni zid prepun krvavih uspomena pretvorili u izuzetnu ambijentalnu kulturnu celinu.

Biti u Berlinu a ne napraviti makar neku fotografiju na ovom mestu je zaista velika šteta. Pored sjajne istorijske priče, Istočna galerija će se svojim koloritom postarati da dobijete i nekoliko sjajnih fotografija kojima možete obogatiti svoj Instagram profil. 🙂

Aleksanderplac

Na svoju listu atrakcija obavezno stavite i Aleksanderplac iako je teško da ćete uspeti da ga promašite jer je u pitanju najveći trg u Berlinu koji je veliko gradsko čvorište odakle pešaka možete doći do nekih od najvećih atrakcija u gradu – Muzejskog ostrva, Berlinske katedrale i Crvene skupštine.

Nedaleko od Aleksanderplaca nalazi se i čuveni televizijski toranj koji je svojom visinom svakako još jedan od simbola ovog grada.

putovanje u berlin - panorama berlina noću
putovanje u berlin - panorama berlina noću

Aktivnosti za porodice sa decom u Berlinu

Putovanje u Berlin sa decom svakako neće biti noćna mora koje se možda pribojavate već jedna od budućih najlepših uspomena iz detinjstva vaših mališana.

Za to će se postarati brojne atrakcije i sadržaji koji su prilagođeni najmlađima i porodici.

Zoološki vrt

Zoološki vrt u Berlinu je najstariji zoo vrt u Nemačkoj i sa izuzetno velikim brojem životinja i sadržaja za decu predstavlja nezaobilaznu stanicu svake porodice koja poseti Berlin.

Prirodni muzej

Dok se u zoo vrtu mogu videti životinje koje trenutno nastanjuju planetu, u Prirodnom muzeju će deca naučiti mnogo o nekadašnjim stanovnicima Zemlje. Ogromni dinosaurusi, džinovski gmizavci i druge praistorijske zveri probudiće maštu i znatiželju kod vaših mališana a posetu ovom muzeju će dugo prepričavati svojim drugarima.

Muzej špijunaže

Muzej špijunaže u Berlinu jedinstven je u Nemačkoj. Probudiće radoznalog detektiva kod vašeg deteta dok se upoznaje sa tradicionalnm ali i modernim aparatima i tehnologijom špijuniranja. Uz više od 300 različitih kolekcija i interaktvinim elementima u kojima se mogu oprobati deca ali i roditelji – kao što je provlačenje kroz zaštitne alarmne lasere, ovaj muzej garantuje dobar provod!

Ipak, ovaj muzej ne preporučujemo za decu mlađu od 7 godina.

Gastronomija - šta obavezno probati u Berlinu?

Berlinska kuhinja je neverovatan miks tradicionalne nemačke, turske, arapske, vijetnamske i italijanske kuhinje.

Ljubitelji prefinjenih jela će biti opčinjeni i brzo razmaženi izborom izuzetnih restorana.

Berlin se naročito izdvaja po sjajnoj ponudi vegetarijanske kuhinje, dok sa druge strane ljubitelji sočnih mesnatih zalogaja ni malo neće biti uskraćeni užitka.

Currywurst

Currywurst je kobasica od svinjskog mesa, dobro ispečena i nasečena na kolutiće, prelivena Worcester i pradajz sosom i posuta kari prahom.

To je tipična i najpopularnija ulična hrana u Berlinu koju morate probati. Najčešće se služi sa pomfritom ili komadićima hleba. Naravno, uz ovo jelo najbolje ide neko od lokalnih nemačkih piva.

Konigsberger Klopse

U pitanju je vrsta ćufti koja možda ne izgleda naročito lepo ali je zadivljujuće ukusno jelo. Tajna izuztnog ukusa je u sosu na bazi kapra i limuna. Najčešće se služi sa barenim kropmpirom.

Špacle

Špacle su vrsta nemačke testenine koja potiče iz okoline Štutgarta. Priprema se najčešće sa većom količinom planinskih sireva koji, topeći se, daju prepoznatljiv izgled i teksturu ovom jelu.

Eisbein

Eisbein ili svinjska kolenica je duboko ukorenjeni specijalitet u kulturi nemačke kuhinje. Kolenica se kuva nekoliko sati sve dok meso potpuno ne omekša. Služi se sa kropmirom ili pireom od graška.

hrana u berlinu - svinjska kolenica - berlin putovanje
hrana u berlinu - svinjska kolenica - berlin putovanje

Berliner Pfannkuchen

Berliner Pfannkuchen je poslastica veoma slična našim krofnama. Tradicionalno se puni džemom ili marmeladom i posipa šećerom ali ćete danas naći i brojne varijante punjene čokoladom, kokosom, pistaćima i sl.

Štrdula sa jabukama

Čuvena Apfelstrudel je poznata poslastica koja vodi poreklo iz Austrije ali je u Berlinu naširoko prihvaćena. Služi se sa sladoledom od vanile i idealno završava neki od iznad navedenih slanih obroka.

Cene za turiste u Berlinu

Berlin nije jedna od onih svetskih prestonica u kojima će vam se zavrteti u glavi od cena.

Cene ulaznica za neke lokalitete smo već pomenuli iznad u tekstu. Mnoge poznate atrakcije su potpuno besplatne za posetu, dok ćete za one plaćene najčešće izdvojti između 7  i 15 eura. 

Krigla piva će vas koštati oko 2 eura, dok je za šoljicu espresa potrebno da izdvojite 1.5-2 EUR. 

Za čuveni currywurst ili turski kebap na ulici ćete izdvojiti između 1.5 i 3.5 EUR. Ukoliko se odlučite za obrok u restoranu, računajte da za ručak ili večeru izdvojite 7-15 eur po osobi.

Malo je gradova u svetu koji imaju tako burnu istoriju i tako uzbudljivu, modernu i zabavnu sadašnjost kao što to ima Berlin.

Nadamo se da će vam ovaj tekst pomoći u odluci da konačno krenete na putovanje u Berlin!