BREZA TRAVEL logo

Evropska putovanja  /  Barselona

Putovanje u Barselonu: Ponude, cene i saveti

Tradicionalni ples, nošnja, muzika hrana + klupica na svakih 50 metara – dobro došli na putovanje u Barselonu koju ne možeš da ne voliš!

Barselona putovanje 2021 - aktuelne ponude

Od

405 €

  

489 €

   

299 €

Spakujte kofere i pripremite dobro raspoloženje za zemlju u kojoj se borba bikova računa kao sport i zemlja u kojoj ulice nikad ne spavaju! Dobro došli u Španiju i grad koji je po Herkulesovom izgubljenom brodu dobio ime – Barca Nona!

Tradicionalni ples, nošnja, muzika hrana + klupica na svakih 50 metara – dobro došli u Barselonu koju ne možeš da ne voliš!

Za Barselonu kažu da je grad kojem se svi vraćaju, jednom, pa drugi put, pa treći… tako se niz nastavlja!

Kada pomislite na Španiju, velika je mogućnost da se u vašoj glavi sastavi milion lokacija koje želite da posetite, ali je izuzetno teško sve organizovati sam. Posebno zato što se sve lokacije koje je korisno posetiti nalaze na popriličnoj udaljenosti jedna od druge. Zato je bolje kontaktirati agenciju i ići na odmor mirne glave.

sagrada familia panorama barselona
sagrada familia panorama barselona mob

Šta posetiti u Barseloni?

Barselona, zaista, ima mnogo toga da ponudi i vreme treba pametno organizovati. Svaka ulica ima nešto specifično, bila bi šteta samo tumarati ulicama a ne znati šta one, zapravo, skrivaju. Barselona živi od istorije i to se može osetiti na svakom koraku kojim poklonimo njenim ulicama.

Počećemo sa katedralama kojih u Barseloni ima mnogo, ali preporučujemo, pre svega, sledeće:

Sagrada Familia

Predstavlja najposećeniju turističku lokaciju u Španiji i najvredniju posećivanja. Izgradanja ove crkve započeta je jos 1882. godine (i još uvek traje) od strane Antonija Gaudija koji je tu i sahranjen.

Kada se prevede sam naziv (Sagrada Familia) znači ,,Sveta porodica“, a svi detalji su vezani za Bibliju. Jedna strana predstavlja život, a druga smrt i jedan je od najlepših primera modernizma u Španiji.

Jedna od misterioznih stvari na objektu jeste i to što na njemu postoji kvadrat u kojem se nalaze brojevi koji u zbiru uvek daju broj 33 – broj godina koliko je imao Isus kada je stradao.

Dajte sebi dovoljno vremena da istražite ovo maestralno delo arhitekture koje je i deo UNESCO-ve svetske kulturne baštine i simbol čitavog jednog umetničkog pravca. Jedno je od posećenih mesta koje će ostaviti ogroman utisak koji godinama neće izbledeti iz sećanja. Njegove kreacije poseti i više od tri miliona turista godišnje.

Ulaznice se mogu kupiti online na sledećoj web adresi: https://sagradafamilia.org/en/

Casa Mila

Vredna posete jeste i Casa Mila koja je najneobičnija zgrada, ne samo u Barseloni, već i u celoj Španiji.

Spada u jednu od najboljih kreacija koje je Gaudi sačinio.

Igra oblicima, bojama i materijalima… Njegove kreacije se po tome izdvajaju od ostalih, žive i danas i privlače turiste sa svih krajeva sveta. Zasigurno, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Gaudi je pripado umetničkom pravcu secesije, tj. Art nouveau, u Kataloniji poznat i kao Katalonski modernizam. Ako obratite pažnju, videćete da krive linije možete naći skoro svuda, pravih uglova nema. Takođe je prisutna i upotreba različith materijala i boja u cilju razbijanja monotonije. Monotnija je, svakako, nešto što se za Barselonu ne može vezati ni u kojem slučaju.

barselona putovanje
putovanje u barselonu

Stadion Camp Nou u Barseloni

Ono što se nikako ne sme zaobići pri samom obilasku Barselone jeste stadion poznatog fudbalskog kluba Barselone – Camp Nou. Naziv stadiona Camp Nou u prevodu sa katalanskog znači ,,Nova zemlja“. Cenu karte možete izabrati vi sami, a ona zavisi od nekoliko faktora. Najbolje je karte rezervisati online, da bi se izbegla gužva na samom ulasku na stadion.

Stadion može primiti čak blizu 100.000 lica, a spada među najveće stadione na svetu. Karte se mogu kupiti i platiti na sledećem linku: https://www.fcbarcelona.com/en/tickets/camp-nou-experience

U sklopu stadiona (koji je ogroman) nalazi se muzej i shop centar u kojem možete naći celokupnu navijačku opremu (majice, lopte, kape, zastave, patike, rukavice, magneti, razni suveniri…). Takođe, kada uđete na stadion, postoje ljudi koji su zaduženi da vas fotografišu na nekoliko mesta: na samom ulasku na stadion, sa maketom igrača po vašem izboru i sa peharima koje je klub osvojio. Kada završite obilazak stadiona, na samom izlazu vas sačeka radnik koji vam ponudi album sa vašim slikama. Ukoliko vam se slike sviđaju, album možete kupiti. Ukoliko vam se ne sviđaju, album ostaje na stadinu.

Sve pehare koje je klub osvojio, takođe, možete videti u muzeju. Uz pehare postoje i veliki monitori sa sofama koje se nalaze ispred. Možete doživeti potpni komfor dok gledate najbolje golove i maestralne poteze igrača fudbalskog kluba Barselona.

Za najveće fanove ovog kluba – na stadionu se organizuju i raznorazne igrice u kojima možete uzeti učešće.

Na stadionu, iako je ogroman, ne možete zalutati. Ceo stadion je pokriven osobljem koje vodi računa o vama (iako smernice postoje kuda se može kretati) i o tome da ne zalutate, te da bezbedno izađete sa stadiona.

Pored navedenog stadiona, tu je i Olimpijski stadion, koji, takođe, valja posetiti. Stadion je izgrađen za potrebe Olimpijskih igara 1992. godine.

U blizini stadiona, nalazi se i vidikovac Monžuik koji pruža izvanredan pogled na sam grad i daje gradu jednu posve drugu dimenziju. Na njemu postoji i žičara kojom se može doći do grada, a iz nje grad vam se pruža celom dužinom i širinom.

Gotička četvrt ostavlja bez komentara iz nekoliko razloga. Uske ulice, što će napraviti veliki kontrast u odnosu na ulicu La Rambla, koje su popločane kaldrmom i šalju vas u jedan potpuno drugačiji gotički svet. Kućice u ovoj četvrti su kao iz bajke, a u istom delu se nalazi i Pikasov muzej, koji mora biti na listi prioriteta kada govorimo o ovom delu grada.

Ulaznice za Pikasov muzej možete pronaći na ovom linku.

Pikasov muzej je nezaboravno iskustvo i sadrži veliku kolekciju radova Pabla Pikasa od njegovih studentskih dana. Ukoliko želite da posetite muzej, ne zaboravite da je muzej otvoren za posetioce svakog dana osim ponedeljkom.

spanski-trg-barselona
spanski-trg-barselona-mob

Šta još videti u Barseloni?

Plaza Catalunya – Trg Katalonije je jedno od najlepših mesta. Za njega treba odvojiti posebno vreme, pažnju i emociju. Stiče se utisak da je svaki delić ovog trga baš na mestu i da ništa ne treba menjati. 

Plaže i kupanje u Barseloni

Barselona je odličan izbor i za ljubitelje mora koje je nekada prekrivalo veći deo grada, sve do naselja EL BORN! Dobićete u paketu i istoriju, dobar provod, izvanrednu hranu i odlične plaže u gradu! 

Prema istraživanjima koje sprovodi National Geographic, Barselona ima najlepše gradske plaže! Na svakoj plaži postoje kabine za presvlačenje, tako da možete obilaziti grad i jednostavno svratiti da se okupate. Nakon kupanja, možete nastaviti obilazak.

Ispred svake kabine stoji neko ko kabinu čuva. Ukoliko u tom trenutku nemate para kod sebe, ulazak u kabinu ne morate da platite! A ukoliko vas na plaži sustigne umor, na svakih 10 minuta će proći bar po jedna maserka (uglavnom iz Indonezije) koja nudi usluge masaže za manje od 5 evra.

Veliku količinu vode su Španci iskoristili i za akvarijum za koji koriste čak četiri miliona litara vode, a u kojem se nalazi i preko četiri hiljade vrsta različitih riba. Svakako, najveća atrakcija jesu ajkule!

Ulice Barselone su prava umetnost. 

Ono što im daje veliku prednost, jeste veliki broj klupa, parkova i odmarališta koja su, nakon toliko obilaska, od velikog značaja. Umor se u tavkim prizorima sasvim lako savlada, plus – skloništa koja su nekada pravljena, za vreme Španskog građanskog rata, mogu se videti i danas. 

Jedno od odmarališta koje svakako ne možete zaobići jeste park Citadela koji sadrži i veštačko jezero, a dobra stvar je i to što se na jezeru može iznajmiti čamac. Pravo mesto za odmaranje i potpun doživljaj.

Ulica koja predstavlja centar svih zbivanja, ulica na kojoj život i arhitektura dobijaju posve drugu i drugačiju dimenziju jeste ulica La Rambla koja deli grad na dva dela. Postoji i legenda vezana za ovu ulicu – ukoliko popiješ malo vode sa fontane koja se nalazi u njoj, zasigurno ćeš se tu opet vratiti. Sam naziv ulice na arapskom znači pesak – jer je nekada bila prekrivena peskom.

simpatični kafić u barseloni, putovanje u barselonu

Gastronomija - hrana i piće u Barseloni

Jedno je sigurno: u Španiji se dobro jede, pije i uživa! 

Skoro na svakom koraku se nalaze dobra mesta za DOBAR obrok. Nije potrebno da budete veliki gurman da biste, prosto, uživali i španskim specijalitetima. To je jedna od stvari koja Španiju drži u samom vrhu na listi po broju turista koji posete jednu zemlju. 

Tradicija dobre španske kuhinje donosi niz jela koja, svakako, treba probati. Uz hranu se lakše i potpunije oseti duh svakog mesta. 

tapasi u barseloni
probajte tapase kada ste u barseloni

Španski specijaliteti koje preporučujemo:

 • Paelja (Paella) – jelo koje je poprimilo svetske razmere i svetsku slavu – zasluženo! Bez sumnje spada u jedno od najukusnih španskih jela.
 • Gazpacho – čorba od paradajza koja se služi hladna koja je idealno osveženje za visoke temperature u Španiji.
 • Pisto manchego – omiljeno jelo vegeterijanaca.
 • Tapas – tradicionalni deo španske kuhinje tačnije sitnij zalogaji koje Španci jedu između dva obroka da „zavaraju glad“ . Ono što lokalci preporučuju jeste da se ovi mali zalogaji konzumiraju uz neko piće, preporučuju pivo, jer se tako najbolje može osetiti pravi i potpun ukus.
 • Gambas al Ajillo – škampi prženi na maslinovom ulju ili puteru uz raznovrsno povrće i dosta peršuna
 • Marmitako – odličan spoj ribe i povrća
 • Jamon – autentična španska šunka. Skoro da ne postoji restoran ili delikatesna radnja u kojima nećete ovu vrstu poslastice. Bez konkurencije su dve vrste šunke – ‘serrano’ i ‘iberico’.
 • Cocido Madrileño’ – jedno od omiljenih jela lokalaca. Kelo koje se sastoji od mesa (piletina, govedina i svinjetina), zatim leblebija i povrća (kupus, celer, šargarepa, repa i krompir).

A kao poslasticu preporučujemo Churros (Ćuros) – omiljena poslastica Španaca! A kao prateći dodatak svakom jelu: sangrija, Šeri (Vino de Jerez), Cava…

Pored ekskluzivnih restorana, odlična i raznovrsna hrana se može naći i na pijaci La Boqueria koja može da vam ponudi sve ono što tražite i što ne tražite! 

Velika je šansa da će čak 70% ponuđenih poizvoda biti sasvim nepoznato i izazvati vas da probate neke posve nove, zanimljive i egzotične ukuse. Osim voća i povrća, na ovoj pijaci se mogu kupiti lokalni specijaliteti koji su izuzetno ukusni, a mogu se kupiti za tri, četiri ili pet evra. 

Putovanje u Barselonu sa decom?

Iako na prvi pogled Barselona ne deluje kao grad koji je jedan od pogodniji za obilazak sa decom, na drugi pogled ćete sigurno promeniti mišljenje! Spoj istorije, tradicije, plesa, glume, sporta, street art-a, kulture i velikog uživanja! Grad koji zasigurno ima mnogo toga da ponudi i deci.

Treba napomenuti da mnogi muzeji, parkovi, centri u kojima se plaća ulaz imaju ogromne popuste za decu ili dodatni popust ukoliko ulaznice kupujete za više članova porodice.

Mesta koja preporučujemo za obilazak sa decom:

 • Park de Montjuic
 • Park de la Ciutadella
 • Jardines de Joan Maragall
 • Parque del Laberint d’Horta
 • Playa de La Barceloneta
 • L’Aquarium de Barcelona
 • Barcelona Zoo
 • Nova Mar Bella Beach
 • Jardin Botanico de Barcelona

Za obilazak grada, s obzirom na to da je ogroman i ne može se peške sve obići, predlažemo gradski prevoz, ali, svakako, postoji i mogućnost iznajmljivanja motora ili možete iznajmiti bicikl koji za sebe ima prikačen mali fijaker.

barselona putovanje za decu
aktivnosti za decu u barseloni

Shopping u Barseloni?

Veliki plus Barselone je što se u njoj mogu naći mnoge robne kuće koje nude proizvode po izuzetno pristupačnijim cenama, a izbor je, svakako, veliki. 

Cene se ne mogu uporediti sa cenama u ostalim zemljama i gradovima Evrope, što Španiju visoko pozicionira u rangu zemalja koje imaju pristupačne cene za šoping.

Pre svega, Mango outlet je nezaobilazan, posebno ako naletite na sniženje. Možete naći artikle koji su čak i do 80% sniženi. Kao najveća konkurencija Manga je svakako Zara koja se nalazi u blizini skoro svakog trga u Barseloni.

Lefties – radnje su skoro na svakom koraku. Preporučujemo onu u ulici La Rambla, koja je ogromna, a sadrži i muški i ženski asortiman. Veliki izbor nudi i radnja koja se nalazi u blizi Kolumbovog spomenika. Ponesite prazan kofer, izbor je ogroman, a cene su i više nego pristupačne!

Pored toga, u Barseloni postoji veliki broj uličnih prodavaca koji nude raznolike stvari ali njih možete zaobići.

Zašto se Barseloni turisti uvek vraćaju?

Odgovor je jednostavan: u ovom gradu svako nađe nešto za sebe. Lepota i divan osećaj širine i prostranstva. Tamo se ide da se uživa!

Barselona je grad koji ne pravi granicu u uzrastima i ukusima, grad je, naprosto, takav. Sagrađen i živi za sve i svakoga, a jedno je sigurno: ne može vas ostaviti ravnodušnim i ne možete ga obići samo jednom. Barselona je grad kojem se ljudi vraćaju i grad sa kojim ljudi žive u miru. I u dugoj ljubavi. Uzvraćenoj. I sve je to Barselona. I mnogo više od toga.